فاطمه شعبانی : اصلا همه اش تقصیر « جومونگ » بود که پای سریالهای کره ای را به خانه ایرانی ها باز کرد. تقصیر او و سوسانو که عشق کره ای ها را در دل ایرانی ها انداخت و بین جوانها و نوجوانها تَب کره ای را همه گیر کرد!!. چند سال قبل که سونگ ایل گوک یا همان جومونگ به دعوت نمایندگی شرکت کره ای به ایران سفر کرد از هجوم طرفداران و میزان اشتیاق و استقبال ایرانی ها برای گرفتن عکس یادگاری متعجب شده بود!! چند سالی هست که تَب کُره در بین جوانها و نوجوانها به شدت شایع شده است و هر روز هم به طرفداران فرهنگ و موسیقی و سریال کره ای در جهان اضافه می شود!! تبی که در کشور ما هم بشدت واگیردار شده است و هر روز نوجوانان و جوانان،بویژه دختران،با شور و هیجان زیاد محصولات هنری این کشور را دنبال می کنند! اینبار با دکتر« بهاره فتح آبادی» مدرس دانشگاه و دکترای علوم ارتباطات ، تَب کره ای را بررسی کردیم.
تب تند
دیگر مثل قدیم نیست دنیا همان دهکده جهانی شده است و مردمان این سر دنیا در کسری از ثانیه از اتفاقات آن ور دنیا با خبر میشوند و با آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان دیگر کشورها بنا به علایق خود برخی ویژگیهای فردی فرهنگها را میپذیرند. مسئلهای که به نظر می رسد زیرپوست شهر به تدریج در حال شکل گرفتن است و سریالهای کرهای یک عامل تاثیرگذار در شکلگیری این فرآیند هستند. همانطور که در دهه ۵۰ و اوایل ۶۰ ، چه در تلویزیون و چه با فیلمهای قاچاق ویدیو، تب هند بسیاری از جوانها خصوصا پسرها را گرفته بود طوریکه بسیاری از جوانان این دهه برای تحصیل به هندوستان می رفتند و شماری از آنها با دختران هندی ازدواج میکردند!!. بعدها در اواخر دهه ۶۰ و اوایل دهه ۷۰ تَب ژاپنی با سریالهای اوشین و هانیکو و به دنبال آن رفتن جوانها برای کار به ژاپن فراگیر شد که باز هم نسلی از دورگه های ایرانی ژاپنی پیامد آن بود. پس فراگیر شدن تَب یک کشور مسبوق به سابقه است و برای اولین و آخرین بار نیست که این اتفاق می افتد.

عشق کُره
نگار ۱۶ سال دارد و سال دهم گرافیک است او تنها فیلم و سریالهایی که میبیند کُره ای هستند و معتقد است سریالهای کره ای خیلی جذابند میگوید: «آشنایی من با سریال های کره ای از دونگی و یانگوم شروع شد. من خیلی ازسریالهای کُره ای را می بینم مثل سریالهایی عاشقان ماه، وارثان، پادشاه ابدی، عشق بی پروا، سرنوشت، گوبیلن و هیلر......و خانواده ام هم در این مورد مانعی ایجاد نمیکنند هم من و هم خانواده ام معتقدیم فرهنگ خانواده های کُره ای به ما خیلی نزدیک است. خانواده و احترام به بزرگترها وفرهنگ کارکردن برای آنها خیلی اهمیت دارد و نکته جالب در فیلم ها و سریال های کُره ای برعکس سریالهای عاشقانه ترکیه ای، بین زن و شوهرها خیانت خیلی کم اتفاق میافتد و پسرها بعد از آشنایی با یک دختر تا آخر پای عشقشان میمانند و دخترهایشان خیلی مودبند. در سریال های کُره ای ،دنیا قشنگ و پراز رنگ است.» او سریال پادشاه ابدی را یکی از سریال های پرطرفدار کُره ای معرفی میکند و ادامه میدهد: «بازیگر اصلی سریال لی مین هو یکی از سلبریتیهای پرطرفدار کره است که در یکی از گروه های موسیقی کره ای می خواند و دختران نوجوان ایرانی علاقه زیادی به این بازیگر و خواننده دارند. در گروه های موسیقی پاپ کرهای مرزی وجود ندارد و پسرها میتوانند موی سرشان را قرمز یا آبی کنند و برای طرفدارانشان جذاب تر شوند. گروه های موسیقی معروف کُره علاوه بر اجرای جذاب و مشارکت همه در اجرا، با آرایش های عجیب و غریب موزیک ویدئو منتشر میکنند اما در ایران گروه های موسیقی آلبوم منتشر می کنند و خبری از موزیک ویدئو نیست.» نگار با عشق و علاقه فراوانی از کُره تعریف میکند و به شدت علاقه مند است روزی به این کشور سفر کند. نگار در جمعهای دوستانه اش از سریالهای کُره ای حرف میزنند. او مثل خیلی از همسن و سالهایش نمی تواند باور کند که آنچه در فیلمهای کره ای می بیند همه واقعیت کره جنوبی نیست. البته ما میدانیم که فاصله سریالهای کُره ای با واقعیت زیاد است فاصله ای که شاید بعضی از نوجوانان از آن اطلاعی نداشته باشند.
ترویج فرهنگ
دکتر« بهاره فتح آبادی» دکترای علوم ارتباطات درباره تاثیر فیلم و موسیقی در ترویج فرهنگ به دیباچه میگوید:« کلا موسیقی و فیلم با توجه به اینکه جز رسانه هایی هستند که هم تصویری اند و هم از حس شنوایی استفاده میشود و مخاطب یکسری پیام از شنوایی و یکسری پیام را از بینایی میگیرد به همین دلیل تاثیر گذاری اش روی ذهن بیشتر است. هم فیلم و هم موسیقی یک سری جذابیتهایی بصری و شنوایی دارند. در فیلم تصویرهایی که با نیت و هدف خاصی کنار هم کار میشود جذابیتهای خاص خودش را برای جذب مخاطب دارد و موسیقی هم به خاطر ریتمی که دارد برای فرد خیلی دلنشین و جذاب است. یک پیام در قالب فیلم یا موسیقی به دلیل جذابیتهای بیشتری که نسبت به متن دارد، تعداد افراد را بیشتری را به سمت خودش جذب میکند و تاثیرگذاری اش به مراتب بیشتر است به خصوص که اینها فقط روی خودآگاه آدمها تاثیر نمیگذارند بلکه روی ناخودآگاه آدمها هم تاثیر میگذارند.!! یعنی فرزند ما در فضایی است که صرفا موسیقی پخش میشود و به نظر میرسد توجه خاصی هم ندارد حتی توجه اش جلب آن موسیقی نیست اما با اینحال این موسیقی تاثیرش را روی ناخودآگاه فرد میگذارد. اگر به دیدن آن فیلم یا شنیدن آن موسیقی توجه و علاقه هم داشته باشد ناخودآگاه فرزند سمت کسب اطلاعات بیشترمیرود تا ببیند که خواننده موسیقی کیست و چند سالش است و همسر و بچه اش کیست؟ چه لباسی میپوشد؟ چه غذایی میخورد و چه سبک زندگی دارد؟ هرچی علاقه و کنجکاوی بیشتر باشد بیشتر به دنبال جستجوی اطلاعات در باره آن فرد میرود و به سبک زندگی، نوع پوشاکش، نوع خوراکش علاقه مند میشود؛ به جایی میرسد که آن فرد الگوی تمام عیار نوجوان میشود در این حالت ترویج فرهنگی به سهولت اتفاق میافتد!.»
این مدرس دانشگاه در پایان ادامه میدهد:« نتیجه اینکه تاثیرگذاری موسیقی و فیلم- خصوصا روی نوجوانان و جوانان- بسیار زیاد است، ارزش این موضوع را هم خیلی از کشورها از جمله کره جنوبی میدانند و سالانه مبالغ بسیار زیادی را در این زمینه هزینه میکنند چون میدانند از این طریق میتوانند روی ذهن و فکر نوجوانهای خود و کشورهای دیگر تاثیر بگذارند. چندان دور به نظر نمیرسد که در سالهای آینده نگاه فرزندان ما به جای غرب به سمت شرق کشیده شود و ما شاهد سیل مهاجرت نسل جوان به آنجا باشیم.»